Kirjoittanut manemck | 20 tammikuun, 2011

Masennuslääkkeet ovat yksi syy väkivaltaan


 

Ahdistuneisuus. Masentuneisuus. Mielialavaihdokset.

Aikaisemmin negatiiviset tunnetilat koettiin osaksi normaalia tunne-elämää. Mutta: Tervetuloa 2000-luvulle, jolloin ahdistavat tunteet ja persoonalliset piir­teet ovatkin sairautta. Niiden ainoa hoitomuoto on kemiallinen lääkitseminen.

Nimim. Mikael Kaltio

 

SSRI, psyyke-, masen­nus-, tai mielialalääkkeet. Jo 1950-luvulla näiden tuotteiden tiedettiin aiheuttavan ma­niaa ja psykoosia.

Siitä lähtien, kun SSRI (serotoniinin takaisinoton estä­jä) -lääke Prozac tuli markkinoille joulukuussa 1987, vastaavien lääkkeiden käyttö on lisääntynyt valtavasti. Pel­kästään Prozacia on määrätty maailmanlaajuisesti n. 40 miljoonalle ihmiselle.

Prozacia alunperin mark­kinoiva lääkefirma Eli Lilly & Co kampanjoi massiivises­ti kuinka ”epätavalliset” tun­temukset, tai käytös johtui­si aivojen biokemiallisesta epätasapainosta, joka johtui­si aivojen välittäjäaine serotoniinin puutteesta. Lillyn pa­tenttiajan päättyessä monet muut lääkefirmat ovat puskeneet markkinoille lukuisia omia variaatioitaan SSRI-lääkkeistä.

Nykyisin on jo lähestulkoon muotia olla masennuslääki­tyksessä. Varsinkin nuoriso on pistetty popsimaan useita eri pillereitä sekaisin. Totuus on kuitenkin, että kukaan lää­kintäalalla ei oikeastaan tiedä onko ”biokemiallinen epäta­sapaino” syynä mielenterve­ysongelmiin.

Maailman tuottoisimman teollisuuden haaran valtava markkinakoneisto on ottanut voiton tieteellisestä tutkimusfaktasta. Korruptio, ahneus, välinpitämättömyys ja vastuuttomuus ovat syrjäyttäneet Hippokrateen valan.

Varoituksille on syynsä

Mielenterveyden häiriöistä kärsivien yksittäisiä väkivaltatekoja on ollut aina, mutta koskaan aikaisemmin emme ole olleet kasvotusten globaa­lin ilmiön kanssa.

Aikaisemmin normaalina pidetyt ihmiset ovat yllättä­en tehneet järkyttäviä julkisia joukkoteloituksia, tappa­en lopulta itsensä. Voiko muka vain mediassa nähty malli in­nostaa täysin eri kulttuureis­sa ja maankolkissa elävät ai­kuiset ja pienet lapset näihin hirmutekoihin?

HS 8.11 2007: SSRI- lääkeryhmän tuotteita käyttää ai­nakin 70 prosenttia kaikista Suomen 300 000 mielialalääk­keiden käyttäjästä. Columbinen kouluampuja Eric Harris ja Dylan Klebold söivät SSRI -pillereitä (mm. Luvox ja Zoloft). Pelkästään Suomessa on markkinoilla parikymmentä lääkenimikettä.

Suomen lääkelaitos ei suo­sittele SSRI-lääkkeisiin kuu­luvaa Cipralexia alle 18-vuotiaille.

Lääkkeen käyttöohjei­siin liitetty varoitus toteaa seuraavaa: It­setuhoisuutta (itsemurhayri­tyksiä ja itsemurha-ajatuksia) sekä vihamielisyyttä (pääasi­assa aggressiota, vastusta­vaa käyttäytymistä ja vihaa) on havaittu kliinisissä tutkimuksissa useammin masen­nuslääkkeitä saaneilla lapsilla ja nuorilla kuin lumelääkettä saaneilla lapsilla ja nuorilla.

Käyttö alle 18-vuotiaille ja jopa lapsille on kuitenkin mahdollista. Varoituksesta on jätetty pois mm. se, että näi­den lääkkeiden on todistet­tu aiheuttavan käyttäjässään myös riippuvuutta.

Lääkevalmistajien ohella tutkimustiedon väärentämisestä kärähtänyt FDA (Food and drug administration) USA:ssa päätyi kuitenkin sa­maan suositukseen 2004, ja kaksi vuotta myöhemmin ikäraja nostettiin 25 ikävuoteen.

HS :n jutun mukaan Suomen lääkelaitos neuvoo vielä: Poti­lasta pitäisi seurata tarkasti itsetuhoisten oireiden ilmaantu­misen varalta. Lisäksi pitkän aikavälin turvallisuutta kos­kevat tiedot ovat puutteelliset.

On hämmastyttävää kuinka pitkän aikavälin tiitkimustiedon puute myönnetään, mutta silti tuotteelle annetaan myyn­tilupa (kuten H1N1 -rokotteen kohdalla). Kehoitetaan myös seurantaan, mutta käytännössä kukaan ei kuitenkaan seuraa. Miksi SSRI-lääkkeiden yhteydessä on moisia va­roituksia? Koska lähes kuudenkymmenen vuoden aika­na tutkimus- ja tilastofaktaa lääkkeiden hengen vaaralli­suudesta on tosiasi­assa ehti­nyt kerään­tyä valtavat määrät, ja suurinta osaa siitä on todistetusti pi­mitetty.

Pimitys jatkuu, koska lääk­keiden markkinat ovat vain kasvaneet. Lääketeollisuuden valta maiden hallituksiin,  mediaan ja terveydenhuoltojärjestelmään on totaalinen. Kriittinen keskustelu aiheesta on vaiennettu.

Kuvaavaa on, että esim. elokuvantekijä Kevin Mil­lerin psyykelääkkeiden vaarallisuudesta, lääketeollisuu­den rikollisesta toiminnasta ja siihen sidoksissa olevasta korruptiosta länsimaiden hal­lituksissa kertova elokuva Generation Rx (2008), on pois­tettu esim. YouTubesta.

Potilaasta on tullut pelkkä kuluttaja

Suomessa KELA vaatii, että potilas syö 6 kk:n ajan mieli­alalääkkeitä ennen kuin pääsee terapiaan. Kivunhoitoon, psyykeeseen sekä ravintoon perehtynyt kirurgi, ortopedi ja traumatologian erikoislää­käri Antti Heikkilän mieles­tä se, että nuoria ihmisiä hoi­detaan ensisijaisesti lääkkeillä on suuri virhe.

– Näiden lääkkeiden sivu­vaikutuksia, eritoten väkival­taisuutta ja koko totuutta ei ole tuotu tarkasti esiin. Lääk­keiden tutkimukseen liittyy paljon väärennöksiä ja pimittämistä. Kun katsotaan tar­kemmin heitä, jotka ovat teh­neet väkivaltaisia tekoja, he ovat käyttäneet juuri näitä sa­moja lääkkeitä.

Poikkeukselliset joukkos­urmat media penkoo lähes ki­rurgisen tarkasti. Yksittäisten itsemurhien tai perhepiirissä tapahtuvien tappojen suhteen mikään virallinen taho ei ole julkisesti tutkinut psyykelääk­keiden osuutta asiaan. Kaik­ki on edelleen helpompi pis­tää vain alkoholin piikkiin.

Heikkilä kuitenkin muistaa muutaman ulkomaisen tutki­muksen, joiden mukaan tiettyjen masennuslääkkeiden käyttäjäkunnassa itsemur­hien määrä olisi lisääntynyt huimasti. Viime vuosina yhä useampi erikoislääkäri maa­ilmalla onkin astunut julki­suuteen paljastaen kamalan vaihtoehtoisen totuuden psyykelääkkeistä sekä niiden val­mistajista.

Koulusurmaajat lääkkeiden sekakäyttäjiä

Pekka-Eric Auvinen sur­masi Jokelan koulukeskuk­sessa Tuusulassa, 7.11.2007 yhdeksän ihmistä mukaan lu­kien itsensä.

Eräässä YouTube-sivustolle lähettämässään videossa Au­vinen esitteli Cipralex, Luvox, Prozac ja Zoloft -lääkepakkauksia. Nettikeskusteluissa hän kirjoitti vihaansa psyykelääk­keitä kohtaan, mutta kuitenkin myönsi syövän­sä niitä. Auvinen oli aloittanut lääkkeiden syönnin vuoden 2007 aikana, mutta lopettanut niiden käytön ennen surmatyötä. Psyykelääkkeiden käyttö oli kaikesta kirjoittelus­ta päätellen epäsäännöllistä.

On käsittämätöntä, että nuorta ihmistä lääkitään moi­sella koktaililla, jonka yhteisvaikutusta voi vain arvailla.­

Lääkäri Antti Heikkilän mielestä Auvisen kohdalla tehtiin hoitovirhe.

– Lääkkeet ovat yhdessä käytettynä vahvistaneet ja sekoittaneet toisensa vaikutuksia. Lääkkeiden lopettamiseenkin liittyy riskejä, joita lääkärin pitäisi seurata.

Kauhajoella 2008 kymme­nen ihmistä ja itsensä ampu­nut Matti Saari oli yrittänyt saada apua mielenterveyson­gelmiinsa 13-vuotiaasta saak­ka.

Savon Sanomat kirjoitti 19.2.2010 seuraavaa: Matti Saari söi masennukseen SSRI-lääkettä (…) SSRI-läakkeet ovat Suomessa nuorilla laajassa käytössä.

Kuopion yliopistollisen sai­raalan (KYS) nuorisopsyki­atrian professori Eila Laukkanen sanoo artikkelissa: – Tutkimusten mukaan val­vomaton SSRI-lääkkeiden käyttö voi lisätä aggressiivi­suutta ja itsetuhoisia yllykkei­tä. Näitä lääkkeitä käyttävien alle 15-vuotiaiden tulisi olla erikoislääkärin valvonnassa.

Saari oli saanut psyykelääkityksen tapaamatta koskaan psykiatriaan erikoistunut­ta lääkäriä. Terveyskeskus­lääkäri oli määrännyt hänelle lääkityksen depressiohoitajan pyynnöstä. SSRI-lääkkeen li­säksi ampuja söi ahdistuskohtauksiin toista lääkettä.

Antti Heikkilää vallitseva tilanne kylmää.

– Tilanne on uskomaton ja kauhistuttava. Tämä on tätä nykyajan lääketiedettä, jossa lääketehtaat määräävät sen mitä lääkärit tietävät lääke­tieteestä. Lääkäreiltä valitet­tavasti puuttuu kyky selvit­tää henkilökohtaisesti asioita.

Heikkilä on huolissaan lääkkeiden holtittomasta mää­räämisestä ja valvonnan puutteesta. Mutta kuka valvoisi valvojia?

Mielenterveyspalvelujen puute on yksi tärkeä syy on­gelmien taustalla.

– Kyse ei ole missään ta­pauksessa biologisista saira­uksista, vaan psykologisis­ta sairauksista, jotka kuuluisi hoitaa psykologisin menetel­min. Näihin ongelmiin voi­si yksinkertaisin menetelmin puuttua, silti koko ajan nuor­ten mielenterveyspalveluja on kavennettu.

Heikkilän mukaan pahinta on, ettei vanhemmilla ole enää aikaa lapsille. Vanhemmuus on unohdettu. Kun kukaan ei ota näistä lapsista vastuuta, on helppo uskoa että lapsessa on jotain vikaa.

– Vanhemmat odottavat, että lääkäri hoitaa vian, joka joh­tuu ainoastaan välittämisen puutteesta. Ajatus psyykki­sistä ongelmista kemiallise­na häiriönä lievittää vanhempien ja opettajien ahdistusta. Tämä diagnoosi on aivan mie­letön ajatus.

Psyyke-lääketiede roskatiedettä

Ja vain mielettömämmäksi menee.

Viimeisin hoitotrendi maa­ilmalta on jo nk. vastasyn­tyneiden psykiatria (Infant Psychiatry). Perusteluna hoidon tarpeelle selitetään, että maailmassa miljoonien  0-5 vuotiaiden aivokemiallinen tasapaino vaatisi psyyke -lääkitystä jo ennen kuin aivot ovat fyysisesti vielä alkaneet kehittyä. Kummat mahtavat todellisuudessa olla sairaampia, lapset vai heidän vanhem­pansa?

Heikkilä tuskailee yliam­puvan diagnosoinnin tarpeen kanssa.

Lasten ongelmiin taval­lisin diagnoosi on nykyään ADHD, jota ei kuitenkaan ole koskaan lääketieteellises­ti diagnosoitu. Se on syntynyt Amerikan psykiatriyhdistyk­sen kokouksessa äänestyksen  tuloksena. Se on vain takataskusta vedetty yleistys. Ongelmissa kyse on lopul­ta vain hoidon ja hellyyden puutteesta.

Kun lapset näyttävät olevan lääketeollisuuden merkittävin kohderyhmä, milloin siirrytään psyykelääkkeistä psyykerokotteisiin?

Heikkilä pitää monien mui­den lääkäreiden tavoin ihmis­ten ylilääkintää yhteiskunnan kontrollina, tietynlaisena ke­miallisena vankilana.

Jokainen poikkeavasti ja vastoin normeja käyttäytyvä määritellään sairaaksi. Tämä on muuttumassa tietynlaisek­si fasismiksi.

Mielialalääkkeitä myydään ja määrätään jo lähes mihin tahansa persoonalliseen käyttäytymiseen, neurologisiin- ja tunnemaailman oireisiin. Huolimatta siitä, että lääkkei­den haitoista on enemmän to­disteita kuin hyödyistä.

Lääkkeitä määrätään aina bulimiasta sosiaalisten tilan­teiden pelkoon. Joitain masennuksen hoitoon kehitet­tyjä lääkkeitä käytetään mm. kroonisen kivun, ennenaikai­sen siemensyöksyn ja unetto­muuden hoitoon.

Masennuslääkkeiden käyt­tö on noin kymmenkertaistu­nut vuodesta 1990, vaikka itse masennus ei ole lisääntynyt juuri lainkaan. Tästä huoli­matta masennuksesta johtuvien sairauseläkkeiden määrä on lähes kaksinkertaistunut vuo­desta 1995. Pilleri korvaa yhä useamman sairauden perintei­sen hoidon.

Melan­koliaan ja ujouteen taipuvai­sena slaa­vilaisena kulttuurialueena Suomi on ihanteellinen kohde lääkefir­moille.

–  Me eletään tällaista aika­kautta, jossa ihminen on ka­dottanut sielunsa, ajatellaan, että ihminen on pelkkää ke­miaa.

Heikkilä pitää mielen ke­miaa pelkkänä roskatieteenä.

– Jos puhutaan jostakin ke­miallisesta muutoksesta ih­misessä, niin se täytyy osoit­taa faktisesti. Että serotoniini olisi matalalla masennuksessa, on vain yksiteoria. Ei ole mitään menetelmää mitata serotoniinipitoisuuksia. Pitäisi porata päähän reikä ja ottaa näyte aivoista.Tää  koko ”tiede” ontuu niin pahasti, että en lääkärinä pidä sitä edes lääketieteenä. Se on vaan ”mutua”.

    Heikkilän mielestä mieleen vaikuttavat psykotrooppiset lääkkeet eivät eroa katukau­pan huumeista. On lääkkei­tä, jotka kiihdyttävät ja lääk­keitä, jotka lamaannuttavat.

–  Mieli lamataan, kun se ei toimi ja potilaasta tulee tunne-elämän zombie, joka kuvittelee olevansa terve.

Heikkilän mielestä potilaan ”parantunut” olo johtuu ai­noastaan tunteesta, että hei­tä hoidetaan.

– Kyse on täydellisestä huijariplacebosta. Ei voida to­distaa millään tieteellisellä tutkimuksella, että masen­nus paranisi jollain lääkkeel­lä. Jopa placebo-vaikutus on tieteellisessä tutkimuksessa todettu olevan mitään masen­nuslääkettä tehokkaampi. Placebolla on 30 prosentin teho. Ja toisin kuin psyykelääkkeet, se ei aiheuta itsemurhia tai muuta väkivaltaista käyttäy­tymistä.

Tekopyhyyttä ja kaksinaamaisuutta

Sivuvaikutuksista tietoinen Suomen lääkelaitos kertoo si­vullaan, kuinka lääkkeiden turvallisuutta arvoidaan jat­kuvasti haittavaikutusilmoitusten ja tutkimusten avulla.

Tietoa kerätään Lääkelai­toksen haittavaikutusrekisteriin, johon lääkäreitä, hammaslääkäreitä, proviisoreita ja farmaseutteja kehotetaan ilmoittamaan toteamansa tai epäilemänsä lääkkeiden hait­tavaikutukset.

Kaikesta tutkimus- ja tilas­totiedosta huolimatta paha­maineisilla SSRI-lääkkeillä on Suomessa edelleen myyn­tilupa, ja ne ovat ensisijainen hoitomuoto.

Muutama narkolepsiatapaus H1N1-rokotteen suhteen nostatti maassamme ainakin näennäisesti vakavan keskus­telun. Mut­ta tuhannet täysin käsittämättömät väkivallanteot ja itsemur­hat juuri mielialalääkkei­den käyttäjien keskuudessa kuitataan olankohautuksel­la. On halvempaa vaihtaa ro­kote toiseen kuin uusia koko terveydenhoidon kulttuuri.

– Ihminen on nykyään merkityksetöntä käyttökamaa. Ihmisen tunteet, mieli ja sielu häiritsevät bisnek­sen tekoa. Lääkärit toimivat tässä tietynlaisina poliisei­na, käyttäytymisen normalisoijina. Aihe on niin tabu, etteivät lääkärit halua edes käsitellä sitä. (Osoitteissa: http://www.ssristories.com/ ja http://ssri-uksupport.com/ files/SchooIHomicidesOnPrescription.pdf on mm. ke­rättynä tuhansia kuolettavia väkivaltatapauksia ympäri maailman, joissa jokaisessa tekijä on ollut psyykelääkityksessä).

Hallitus ja Sauri kantavat säkillä valoa tupaan

Helsingin apulaiskaupun­ginjohtaja ja mielenterveysliiton puheenjohtaja Pekka Sauri (vihr.) toimi Kauha­joen koulusurmia selvittä­mään asetetun tutkimuslautakunnan puheenjohtajana.

Lautakunta jätti 17. hel­mikuuta 2010 raporttinsa, jonka yhtenä ehdotuksena oli käsiaseiden totaalikielto Suomessa mukaanlukien olemassaolevien luvallisten aseiden poiskerääminen kan­salaisilta.

Psyykelääkkeistä tutkimuslautakunta suositteli, et­tei alle 23-vuotiaille aloiteta mielenterveyslääkehoitoa il­man psykiatriaan tai nuorten psyykenlääkehoitoon pereh­tyneen lääkärin tutkimusta.

Maassamme tarvittiin kuitenkin pari joukkosurmaa, en­nen kuin Sauri otti kriittistä kantaa psyykelääkkeiden ra­joittamiselle.

Sauria mielenterveyden asiantuntijana ei kuitenkaan tunnu huolestuttavan se, että markkinoillamme on hen­genvaarallisia lääkkeitä, joi­ta hänen edustamansa koulukunta myöntää moninverroin helpommin kuin viranomai­set aselupia.

Jokelan ja Kauhajoen tra­gedioiden myötä ryhdyttiin rankaisemaan lainkuuliaisia ammunnan harrastajia.

Samaa logiikkaa käyttäen kuuluisikin syyllisiä al­kaa etsiä myös hoitoalan ammattilaisista, jotka lää­kitsivät surmatöiden tekijöitä vastuuttomasti. Tai poliisiviranomaisista, jotka eivät pii­tanneet julkisista (internet) ja kansalaisten lukuisista varoi­tuksista ennen surmatöitä.

Eduskunnan olisi kuulu­nut heti tragedioiden jälkeen keskittyä pikemminkin koko mielenterveyshoidon uusi­miseen. Sen sijaan verora­hoja käytetään nyt täysin tehottoman lakiuudistuksen pohtimiseen. Siihen, kuinka maamme yksi laajimmista ja perinteikkäimmistä kulttuu­reista elikeinoineen voitai­siin ajaa alas, kuinka riisua ihmiset perusoikeuksistaan.

Heikkilän mielestä koko aselakitouhu kertoo paljon siitä, mistä tässä maailmassa on kysymys.

–  Sauri ajaa tässä ainoas­taan omaa poliittista etuaan. Sauri ja Mielenterveysliitto ovat vastuussa tästä kai­kesta. Potilasyhdistykset ja muut liitot ovat lääketehtaiden hallinnassa, koska ne ra­hoittavat liittojen toimintoja. Tämä nykykäytäntö lasten ylilääkitsemisestä on täysin mieli­puolista hommaa. Jos tämä jatkuu, lapset tekevät jotain muuta, vaikka ilman aseita, (esim. Myyrmannin pommi­räjähdys 2002).

Lähteitä & lisäinfoa

http://ssri-uksupport.com/files/SchoolHomicidesOnPrescription.pdf

http://wvww.newmediaexplorer.org/sepp/2007/04/19/the_virginia_tech_
shootings_a_psychiatric_drug_connection.htm

http://www.ssristories.com/

http://www.ris.fi/kaupunki/artikkeli/Jokelan+ampuja+kertoi+internetissä+
rnasennuslääkkeiden+ käytöstään/1135231656255

http:/www.nam.fi/kayttajat/laakkeiden_turvallisuus

http://www.ssristories.com/show.php?item=3179
http://www.naturalnews.com/022474_Kevin_Miller_Generation_Rx.html

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs335/en/index.html
http://john-virapen.com/en/about-jonn.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Eli_Lilly_and_Company http://www.rokotusinfo.fi/koostumus/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_suurimmista_lääkeyhtiöistä

http://fi.wikipedia.org/wiki/Masennuslääke

http://1phil4everyill.wordpress.com/2009/07/09/14-dr-john-rengen-virapen-
blows-the-whistle-on-his-former-big-pharma-employer/

http://www.alternet.org/story/146659/are_prozac_and_other_psychiatric_
drugs_causing_the_astonishing_rise_of_mental_illness_in_america
http://www.sickkids.ca/Psychiatrv/What-we-do/Clinical-care/infant-psychiatry-program/index.html

http://www.the3report.com/index.php/blog/revealing_the_link_ssris_and_
school_shootings1/


Jätä kommentti

Kategoriat